EXCURSIE TEMATICA

IMG_3876

Excursiile sunt întotdeauna prilej de bucurie, de relaxare și de cunoaştere. De aceea, elevii sunt încântaţi de organizarea lor. De asemenea, reprezintă un prilej de a cunoaşte alte dimensiuni ale educaţiei copilului, de manifestare psihică şi de adâncire a relaţiilor dintre elevi, precum și dintre elevi, învățător și părinți.

Excursiile tematice sunt organizate, de obicei, în alte localităţi, prezentând o serie de avantaje:  contactul cu lumea reală, observarea şi studierea fenomenelor în condiţii naturale și sociale, dezvoltarea deprinderii de a se descurca într-un mediu diferit, dezvoltarea atenţiei. Elevii sunt familiarizaţi cu tematica pusă în discuţie, îşi adâncesc cunoştinţele deja dobândite şi achiziţionează informații noi, se dezvoltă interesul pentru cunoaștere.

În dimineața zilei de 24 mai 2016 am făcut cunoștință cu Andreea și Claus de la Asociația Prietenii Tăi.

DSCN7028 - Copie

Ne-au cucerit din prima clipă în care i-am vazut. Ne-au spus că vom petrece împreună o zi minunată, de neuitat, în care „vom călători și vom descoperi locuri și lucruri despre care nici nu știam că există”.

A zis cineva că suntem prea mici, că nu avem un plan al excursiei sau obiective stabilite? Greșit! Au avut grijă Andreea și Claus să nu ne lipsească nimic.

Astfel a început marea noastră aventură, prima excursie din viața de școlar.

Ne-am ocupat locurile în autocar. Eram atât de mici, încât nici nu vedeam din spatele scaunelor.

Unii, cei mai mici, au adormit. S-au sculat prea dimineata.

DSCN7090

Primul popas a fost la Muzeul Ceasurilor din Ploiești. Acesta este unic în Europa și a fost redeschis după ce instituţia a fost închisă aproximativ doi ani şi jumătate în vederea restaurării, fiind încadrat ca monument istoric, putând fi comparat cu muzee vest europene de prestigiu din Elveția și Germania.

Colecţia cuprinde aproximativ 4.000 de exponate: cadrane solare, ceasuri cu apă, ceas cu întoarcere la 365 de zile, nisiparniţe, ceasuri de masă, pendulă, clepsidre, toate fiind adevărate opere de artă.

Odată cu restaurarea clădirii, au fost pregătite şi surprize vizitatorilor: multitouch unde pot fi găsite informațiide spre ceasuri, o hologramă, un ceas vorbitor.

 

La Sinaia, una dintre cele mai populate stațiuni montane de la noi din țară, am admirat frumusețea naturii, ne-am jucat în parc și am servit masa de prânz.

Vreți să vedeți ce frumos am plecat din parc?

Ne-am îndreptat spre Dino Parc Râșnov, unul dintre cele mai mari parcuri cu dinozauri din sud-estul Europei, care se  întinde pe o suprafaţă totală de 1,4 hectare şi  găzduiește 45 de dinozauri în mărime naturală, atestaţi ştiinţific. Traseul spectaculos ce urmează evoluția dinozaurilor este completat de căsuțe în copaci unde sunt amenajate diferite expoziții, unde copii pot desfășura diferite activități în ateliere. Parcul a devenit o atracție atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari prin faptul că pot petrece timpul în aer liber printre dinozaurii atestați științific, colorați natural.

Dinozaurii au fost construiţi în România, cu sprijin tehnic şi ştiinţific din partea unei echipe care conduce un parc similar în Germania.

DSCN7032

Ne-am oprit în fața fiecărui dinozaur și am aflat multe informații de la ghidul care ne-a însoțit.

Am văzut și specii curioase: dinozaur cămilă, dinozaur crocodil, dinozaur rață, dinozaur zburător.

Parcul, situat la mică distanță de Cetatea Râșnovului, ne-a adus în fața ochilor  lumea din Jurrasic pe care am mai văzut-o doar  în  filmele lui Steven Spielberg.

Ne-a impresionat și platforma de lemn care simulează cutremurele așezată în fața unui vulcan.

DSCN7049

Am primit si o diplomă.

IMG_3902

Nu putea să se termine vizita fără a ne cumpăra suveniruri.

 

 

A fost o zi minunată așa cum s-a anunțat de la început. Andreea și Claus au făcut tot ce le-a stat în putință să avem parte de o activitate atractivă, dar au imprimat și o notă activă, mobilizatoare.

va multumesc dragi prieteni

Abia așteptăm viitoarea excursie!

arhitect

Finica Rotaru

Profesor pentur învățământ primar

Liceul Teoretic Jean Monnet

 

 

 

Excursia este o activitate didactică bazată pe interdisciplinaritate şi munca în echipă. Conţinutul didactic al excursiilor este mult mai flexibil şi mai variat decât al lecţiilor desfăşurate în sala de clasă, elevii participând cu multă bucurie şi optimism la aceste acţiuni, lărgindu-şi în acest fel orizontul de cunoştinţe prin contactul direct cu realitatea. Prin mijloacele atrăgătoare pe care le are la dispoziţie, excursia înviorează activitatea şcolară, stimulează curiozitatea de a descoperi noi fenomene, formează o atitudine ecologică pozitivă, prilejuieşte trăiri adânci ale unor sentimente patriotice.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: