Proiectul Christmas around the World

eu si fetele.jpg

Un nou proiect al școlii. Din nou la muncă. Misiune deloc ușoară. Nu este la îndemâna oricui „să sărbătorească Crăciunul în Hawaii”. Dar nu ne-am descurajat și am trecut la treabă.

Mai întâi ne-am informat. Statul Hawaii, situat în Oceanul Pacific, este al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii. Este format din 8 insule principale și 124 de ostroave, recife și bancuri de nisip.  Clima este tropicală,  existând două sezoane:  unul uscat ( mai- octombrie ) și unul ploios ( noiembrie- aprilie). Cel mai mare oraș este Honolulu, care este și capitala. Limba oficială o reprezintă hawaiiana și limba engleză.

Locuitorii sărbătoresc în mod oficial Crăciunul din 1820. Perioada respectivă se suprapunea peste „Makahiki”, o sărbătoare tradițională străveche. Pe durata a 4 luni, conducătorii organizau mese festive, jocuri și concursuri publice, fiind interzis orice conflict.

„Mele halikimaka!” este urarea de „Crăciun fericit!”, o traducere fonetică a expresiei englezești „Merry Christmas!”, adaptată într-o versiune mai ușor de pronunțat în limba lor.

Moș Crăciun ( Kanakaloka ), moșul rorofei cu plete albe, uneori puțin bronzat, vine plutind pe valurile oceanului, pe o canoe fermecată trasă de delfini.

Cunoscând toate acestea, cu ajutorul părinților am pregătit clasa de sărbătoare ( ce-i drept, mai mult părinții ).

Masa de Crăciun constă într-un picnic servit împreună cu familia în curte sau pe plajă. Noi am servit-o în clasă. Îi mulțumim doamnei Ioana Flangea pentru preparatele tradiționale.

sucuri

La petrecere, oamenii cântă colinde în hawaiiană sau engleză, fiind acompaniați la „ukulele ” ( instrument specific ) și se dansează tradiționalul „hula”.

Am pornit și noi petrecerea.

fete-rama

A fost o zi minunată. Toți cei care ne-au vizitat au fost de-a dreptul încântați. Le mulțumim mult părinților.

cu-irina-copie

Finica Rotaru

Profesor pentru învățământ primar

Liceul Teoretic Jean Monnet

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: