În lumea pâinii

IMG_5854

La inițiativa celor de la Asociația Prietenii Tăi, am vizitat Fabrica de pâine Vel Pitar.

Am pornit la drum cu ajutorul unui autocar asigurat de către prietenii noștri, însoțiți de Cristi și Claudiu.

IMG_5812

Am fost întâmpinaţi de către ghidul nostru, domnul Petrișor, care ne-a oferit multe informații.

Pentru că un profesor trebuie să fie cât mai informat, am ținut neapărat să aflu Povestea numelui vel pitar. La sfârșitul secolului al XIV-lea,  este atestat documentar dregătorul Vel Pitar, care era “pus peste pitari și îngrijea să se găsească făină și să se coacă în fiecare zi pâine proaspată pentru domn, curteni și oștire” ( Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae).  Atribuțiile sale le completau pe cele ale jitnicerului, responsabil cu strângerea și depozitarea grânelor, dar și pe cele ale stolnicului, care degusta bucatele înainte de a le trimite la masa domnească.

În acele vremuri, domnitorii Țărilor Române erau înconjurați de boieri cu roluri importante în buna desfașurare a activității Curții Domnești și a oștirii, pitarul având grijă ca pâinea să fie îndestulătoare și pe placul familiei domnitoare.

De dimineața până seara, pitarul aproviziona Palatul Voievodal cu pâine proaspătă, care era adusă înaintea lui Vodă pe talgere și farfurii numai de aur și argint, acoperită cu șervete pentru a nu se răci. Când se înfățișa la domnie, pitarul venea îmbrăcat în haine scumpe și se încingea cu brâu de mătase, semn al prețuririi de care se bucura.

Grupul Vel Pitar preia aceste tradiții ale pâinii bine facute, ale satisfacerii gusturilor celor mai pretențioase pentru a aduce bucate alese la mesele romanilor.

Apoi, domnul Petrișor  s-a asigurat că noi cunoşteam regulile de bază ce trebuie respectate pe parcursul vizitei.

Primul lucru, înainte de a ne fi permis accesul în fabrică, a fost echiparea cu halate şi bonete de unică folosinţă, întrucât aveam să intrăm în contact direct cu ingredientele pâinii. Am fost de asemenea avertizaţi că temperatura în interior avea să fie foarte ridicată.

Toate formalităţile fiind îndeplinite, am pornit la drum prin fabrică.

Cea dintâi încăpere vizitată a fost sala de frământat, unde se prepară maiaua, care în amestec cu o cantitate mai mare de făină formează aluatul, ingredientele de bază se amestecă cu altele, specifice fiecărei reţete în parte. Am văzut cum sa frământă aluatul în malaxoare.

Apoi ne-am îndreptat spre sala de coacere, loc în care pâinea capătă forma şi masa cerute. O serie de maşini automatizate transformă şi dozează masa diformă de aluat în pâini de gramaje diferite. Ne-a fost explicat faptul că, dacă un produs nu cântăreşte cât trebuie acesta este automat îndepărtat din circuit, mijloacele tehnologice de care dispune fabrica fiind avansate. După ce modelarea ia sfârşit, este necesar un timp de dospire într-un spaţiu special amenajat care îndeplineşte anumite condiţii de temperatură şi umiditate. În urma acestui proces nu mai rămâne decât coacerea în cuptoare de capacitate mare. Urmează trecerea prin spira de răcire, apoi în secţia de ambalare.

Vel Pitar este liderul pieţei româneşti a produselor de panificaţie și morărit şi un jucător important în domeniul producţiei şi distribuţiei de cozonac, specialităţi de cofetărie şi produse de patiserie.

Produsele sunt realizate cu pasiune și profesionalism, pentru a satisface nevoile tuturor clienților.

Vel Pitar investeşte în permanență în obţinerea unor produse sănătoase, care au drept caracteristici definitorii valoarea nutritivă ridicată şi un conţinut bogat în ingrediente cu rol benefic asupra organismului.

Ne-am convins de acest lucru atunci când am fost serviți cu cornuri abia scoase din cuptor. Cu mare bucurie am primit și bucățile de pâine oferite de domnul Petrișor.

La întoarcerea în vestiarul vizitatorilor, am primit câteva intrebări în legătură cu ceea ce am aflat despre fabricarea pâinii. Doi dintre noi care au fost mai rapizi cu răspunsurile, Marta și Ianis Ringhiopol, au primit câte un tricou.

A urmat partea cea mai atractivă și cea mai așteptată de noi: atelierul micului brutar. Ne-am așezat la măsuțe, am primit aluat și instrumente de lucru și am modelat pâinici de diferite forme.

Iată-ne lucrând cu spor.

În mânuțele noste, aluatul a început să capete diferite forme.

Le-am pus în punguțe, le-am luat acasă, iar unii chiar le-am bagat la cuptor.

Am plecat nu înainte de a primi surprizele pregătite special pentru noi: câte un magnet cu poza clasei noastre, câte un flyer care ne permite înscrierea la concursul prin care se poate câștiga o vizită la Disneyland Paris și câte o pungă cu produse marca vel pitar.

IMG_5822.JPG

 Finica Rotaru

Profesor pentru învățământ primar

Liceul Teoretic Jean Monnet

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: