Când părinții se implică

IMG_7917

 

Nu am fost niciodată o răsfățată a părinților. Nu am avut nici probleme majore cu dumnealor. Însă, ca urmare a unor anumite experiențe, am emoții de câte ori primesc un mesaj. Nu știu la ce să mă aștept. Uneori însă se întâmplă așa:

„Doamna învățătoare, am văzut că urmează la dezvoltare personală Igiena alimentației. Am pregătit un material informativ- ppt. și câteva activități practice. Suntem mai mulți părinți care dorim să ne implicăm în acest proiect. Se poate?”

Se poate refuza așa ofertă? Lucrăm cu copiii a căror curiozitate nu are margini. Își pun tot felul de întrebări. Răspunsul îl pot afla citind în cărți, întrebând alte persoane, căutând pe internet…Dar mai interesant este să-l afle experimentând. Dar, nu se efectuează experimente fără adulți în preajmă!!!

 

Atenție! Vi se pregătește ceva!

Mai întâi,  informații despre alimentație, oferite cu generozitate de către mama Irinei.

IMG_7866

Copiii au vizionat, au ascultat explicațiile, au participat la discuții, după puterile lor. Și au un bagaj informativ impresionant unii dintre ei!

Asistența tehnică a fost asigurată de mama Biancăi.

IMG_7838

Fișa de lucru pregătită i-a pus în situația de a demonstra ce au învățat.

Au urmat experimentele. Mama lui David s-a ocupat de pregătirea materialelor necesare.

Copiii au fost îndrumați cu atenție să descopere prezența amidonului în diferite alimente. Au primit câte o farfurie pe care se aflau ingredientele: boabe de orez, pîine, paste făinoase, măr, țelină, păstârnac, zahăr. De asemenea, au primit un pahar ( în care s-a pus apă),  o linguriță și  o pipetă. În paharul cu apă s-au adăugat câteva picături de tinctură de iod. Ca niște adevărați laboranți, au amestecat cu lingurița, au luat în pipetă soluție din pahar și au pus picături pe alimentele din farfurie. În contact cu amidonul, soluția și-a schimbat culoarea. Adevărată magie.

A urmat cel de-al doilea experiment. Fiecare a primit pe bancă câte cinci pahare de plastic în care s-a pus o soluție de bază de culoare albastră. Au fost solicitați să descopere, pe baza mirosului, din ce a fost obținută. Să știți că s-au descurcat.

Respectând ordinea indicată, în fiecare pahar s-a adăugat câte ceva: oțet, lămâie stoarsă, apă, bicarbonat, amidon. Aici să fi văzut fețe mirate! Substanțele din pahare și-au schimbat culoarea, cu excepția paharului în care s-a turnat apă. Credeți că n-au contribuit cu nimic personal la acest experiment? Greșit! De bună voie, au amestecat între ele substanțele din pahare și au început să facă spumă, să iasă din pahare. Distracție maximă, supravegheată!

A fost o zi minunată! Activitățile desfășurate au venit în sprijinul unei idei importante a învățământului modern: aceea a  elevului activ, organizator, cercetător, independent, participant conștient la propria devzoltare. A fost un prilej de adâncire a cunoștințelor, de dezvoltare a unor competențe din zona lor de interes, de lucru în grup, de cooperare.

Iată încă un motiv pentru care consider benefică proiectarea și desfășurarea unor activități în parteneriat cu părinții elevilor. Bucuria copiilor este fără margini, iar părinții își dezvoltă abilitățile de a interacționa și de a empatiza cu  copiii proprii, dar și cu colegii acestora. Implicarea afectivă și efectivă în pregătirea materialelor necesare, în selectarea informațiilor științifice referitoare la tema aleasă, prezentarea acestora într-un mod accesibil și plăcut, îi determină să conștientizeze actul didactic, întărește interacțiunile și relațiile dintre părinți și copii, dintre părinți și învățător.

Cu părinții de partea noastră succesul este garantat!

IMG_7885

Mulțumim Anișoara Badea, Simona Crețu, Daniela Culda, Petra Pădure, Ramona Stere!

IMG_7940 - Copie

Finica Rotaru

Profesor pentru învățământ primar

Liceul Teoretic Jean Monnet

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: