Când părinții se implică…(3)

IMG_8635

Activitatea de azi m-a dus cu gândul la copilărie. Mi-am amintit că niciodată nu am avut un brad împodobit. Singura casă din sat unde se împodobea bradul era cea a primarului de atunci al comunei, om important din satul meu și o spun cu mândrie. Nu știu de unde îl aducea pentru că în pădurile ce înconjoară satul nu erau brazi.

Am acceptat cu plăcere imensă defășurarea atelierului de azi, activitate pregătită tot din inițiativa și cu participarea părinților.

Vedeta zilei a fost bradul.

IMG_8546

Pe lângă lucrurile cunoscute de toată lumea,  din prezentarea făcută cu atâta minuțiozitate de către doamna Anișoara Badea, am aflat lucruri pe care nu știam că nu le știu.

Primul brad de Crăciun care a fost împodobit în modul în care îl cunoaștem astăzi și adus în casă,  a fost în secolul XVI, în Germania.

Povestea spune că, un preot german, Martin Luther, se întorcea acasă în noaptea de Crăciun.  Mergând prin pădure și privind în sus spre cer, a văzut stelele care străluceau printre ramurile copacilor. Lumina lor i-a amintit de Iisus. Ajuns acasă, a povestit copiilor lui și împreună au decorat un brad în care au pus lumânări în locul stelelor.

Cu toții am fost numai ochi și urechi, nu cumva să ne scape vreo informație.

De asemenea, am aflat că există un conifer, prezent pe malul lacurilor din parcurile bucureștene care își schimbă culoarea frunzelor toamna și își pierde coroana iarna . Acesta este chiparosul de baltă.

Ne-am amintit și de Moș Crăciun și de spiridușii lui.

Dar am avut și noi spiridușele noastre.

IMG_8656

În continuare, am aflat că primii brazi de Crăciun au fost împodobiți cu turtă dulce și mere învelite în aur. ( Le povestisem eu elevilor mei despre nucile și merele poleite pe care le agățau oamenii în brad în locul globurilor de azi, precum și de lumânările prinse de crengile bradului în locul instalațiilor). În vârful bradului s-a așezat inițial o reprezentare a lui Iisus,  care apoi a fost înlocuit de un înger. Astăzi se folosește pentru decorarea vârfului bradului o stea care amintește de povestea magilor. Sigur o știți!

A sosit momentul să aflăm informații despre turta dulce.  Aceasta se prepară folosind ghimbir, cuișoare, scorțișoară, nucșoară. Ghimbirul este rădăcina unei plante originară din sudul Asiei si India. Are proprietăți terapeutice fiind  folosit încă din Evul Mediu pentru  tratamentul indigestiilor.

IMG_8559

Turta dulce se vindea în farmacii și mănăstiri.

Ne-am încântat privirea cu diferite forme de turtă dulce, care mai de care mai frumos colorate.

Nu putea să lipsească tocmai căsuța din turtă dulce din poveste. Ne-am amintit-o și pe asta!

IMG_8560

Acestea fiind spuse, am trecut la prima parte a atelierului de azi, la decorarea steluțelor și a oamenilor de zăpadă din turtă dulce. Dacă trăgeai cu coada ochiului, îi vedeai pe năzdrăvanii care nu rezistau tentației de a duce la gură tuburile ce conțineau coloranții.

De mii de ani oamenii au folosit crenguțe de brad pentru  a-și decora casele în timpul sărbătorilor de iarnă. Am realizat și noi câte un aranjament.

Doamna Petra Pădure ne-a oferit indicațiile necesare.

Cu puțin ajutor primit din partea mămicilor prezente, ne-am descurcat de minune.

Avem cu ce să ne mândrim!

Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat direct sau ne-au însoțit cu gândul și au regretat că nu au putut să fie de față.

mult. inima

Finica Rotaru

Profesor pentru învățământ primar

Liceul Teoretic Jean Monnet

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: