Săptămâna Șoala Altfel- Vizită la Muzeul Sportului

IMG_9938

Am trecut de multe ori pe lângă clădirea Comitetului Olimpic Român. Nimic din exterior nu te lasă să bănuiești ce minunății se află în interior: Muzeul Sportului- deținătorul unui adevărat tezaur de bunuri culturale, care atestă vechimea și amploarea mișcării sportive din țara noastră.

Cu emoție, am pășit în interior.

Ne-a întâmpinat gazda noastră, Valentina.

IMG_9942

Am avut ocazia să aflăm despre performanțele și marile personalități ale sportului românesc, de contribuția românilor la dezvoltarea olimpismului modern, vizitând expoziția dedicată bogatei istorii a sportului românesc. Am admirat numeroasele exponate care marchează momentele și personalitățile reprezentative ale sportului românesc.

Ne-a impresionat povestea lui Dumitru Dan, globe- trotter român, care a obținut titlul mondial pentru înconjurul lumii pe jos, prin mijloace materiale proprii, performanță neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor. Și cum să nu te gândești la el cu admirație, când ți se spune că a călătorit prin 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin 1500 de orașe, a rupt 497   de perechi de opinci și 28 de costume naționale?

Unii copii au spus că nu se poate ca cineva să sară 1.90m în înălțime atunci când au aflat despre performanța Iolandei Balaș.

IMG_9974.JPG

În muzeu se află, în ordine cronologică, informații despre toți sportivii români medaliați de-a lungul timpului la edițiile Jocurilor Olimpice la care țara noastră a participat, medalii, diplome, obiecte și echipamente sportive , fotografii, însemne sportive cu care se identifcă sportivii români. Ne-a atras atenția, printre altele, pașaportul comun cu care s-au deplasat fotbaliștii români la primul campionat mondial la care au participat.IMG_9951

Iată și alte  imagini sugestive din acest muzeu.

În final, am fost invitați să vizionăm un film în care am făcut cunoștință cu toți campionii noștri olimpici. Pot să vă spun că eu, copil fiind, am trăit bucuria de a afla despre unele din aceste performanțe, ascultând comentariile la radio. Elevii mei au trăit din plin aceste momente vizionând filmul și de multe ori i-am auzit exclamând și chiar aplaudând.

IMG_9975

Surprizele nu s-au terminat aici. Am mers pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf.

IMG_9986

Mai întâi am vizitat vestiarele sportivilor și sala de forță.

Apoi am dat năvală pe teren. Cred că este suficient să vedeți imaginile.

Am aflat că sportivii se ghidează după  niște principii: respect, integritate, cinste, lucru în echipă, solidaritate. Am fost îndrumați să le repectăm și noi, atât la școală, cât și în viața de zi cu zi.

A fost o zi minunată. Le mulțumim tuturor celor care ne-au făcut această bucurie.

TQOU9560

Finica Rotaru

  Profesor pentru învățământul primar

Liceul Teoretic Jean Monnet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: