Săptămâna Școala Altfel: Vizită la Muzeul Național al Pompierilor, Vizită la Fabrica de croissante 7 Days, Vizită la Observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu

O nouă zi, o altă aventură. Dis de dimineață am urcat în autocar și am pornit spre Muzeul Național al Pompierilor.

Pentru că am ajuns prea devreme, am servit mai întâi micul dejun.

Foișorul de Foc, cea mai înaltă clădire din București la momentul ridicării, a servit ca observator al incendiilor între anii 1892- 1910 și ca post de pompieri până în 1936.

Construcția este impunătoare. Are la sol un diametru de 17 m, iar zidăria peretelui are grosimea de 3,20 m.

În anul 1892, s-a amenajat aici postul de intervenție la foc, existând la parter 2 pompe manuale hipo montate pe trăsuri, o saca pentru transportul apei la foc, 6 cai și magazia cu echipament.

Am ascultat cu atenție explicațiile cu privire la Focul cel Mare- cel mai mare incendiu din istoria modernă a Capitalei. Acesta a izbucnit la 23 martie, 1847, de Paște, când un băiețel s-a jucat cu pistolul și a provocat un dezastru.

Documentele istorice consemnează că focul nu a putut fi stins timp de câteva săptămâni, iar pământul s-a răcit abia după încă o săptămână.

Oficial, flăcările au ucis 15 oameni, alte zeci de oameni au suferit arsuri și peste 2000 de clădiri au fost făcute scrum.

Anton Pann a fost martor ocular și a descris ulterior cum a ars un sfert din Capitală. Jurnalul său este păstrat în acest muzeu.

În interior se află o expoziție permanentă în 7 săli. Traseul de vizitare pe care l-am parcurs și noi, este în spirală, de la etajul 6 către parter. Cei curajoși au ieșit și pe balcon pentru a vedea Bucureștiul de la înălțime.

Sunt expuse numeroase obiecte, documente, fotografii, care arată cum a evoluat organizarea oamenilor în lupta cu focul, tehnica de intervenție, precum și intervenția pompierilor militari în momente de referință ale istoriei naționale.

Cu siguranță, am reținut că nu trebuie să ne jucăm cu focul, cum trebuie să procedăm în caz de incendiu.

Am mers mai departe pe drumul cunoașterii și am ajuna la Fabrica de croissante 7 Days situată în apropiere de Domnești.

Cu toții savurăm croissantele delicioase și pufoase, cu cremă bogată de cacao sau umpluturi variate.

Încă nu s-a ajuns la un consens cu privire la momentul și locul apariției croissantului, dar s-a căzut de acord asupra unei legende. Se spune că armatele otomane asediau Viena și săpaseră un tunel pe sub zidul de apărare. Un brutar care a auzit zgomotul, a alertat comunitatea și tunelul a fost distrus. Apoi, brutarul a făcut și a copt cornuri în formă de semilună, cu care a fost sărbătorită victoria.

Produsul a devenit popular în Franța sub numele de croissant, fiind adus de către Marie Antoinette la curtea regelui Louis XVI.

Abia în anii 1920, produsul a căpătat forma afânată cunoscută astăzi.

Ca să intrăm în fabrică și să urmărim procesul de producție, a trebuit mai întâi să ne echipăm corespunzător.

Apoi i-am urmărit pe cei care munceau, fiecare la locul lui, pentru a se obține croissantele. Totul pare simplu. Se iau ingredientele necesare ( făină, zahăr, sare, margarină sau unt, drojdie și gheață în locul apei). Se pun toate în niște vase mari, numite malaxoare și se frământă aluatul. Urmează un traseu al acestuia prin mai multe mașini, prilej cu care se fac foile, se taie fâșii, apoi triunghiuri, se rulează, se lasă să crească timp de câteva ore, apoi se vâră la cuptor. După ce se răcesc, se umplu cu cremă și se trimit la ambalare. Ușor de zis, dar trebuie multă răbdare și atenție din partea lucrătorilor.

Ne-am delectat cu croisantele primite direct de la ambalare, apoi am primit cu toții cadouri: pungi cu croissante și prăjiturele.

Am plecat spre ultimul obiectiv al zilei: Observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu, o instituție muzeistică destinată popularizării astronomiei ce oferă doritorilor posibilitatea de a urmări prin lunetă spectacolul bolții cerești.

Am urcat pe terasă de unde am observat, rând pe rând, Soarele.

Apoi am intrat în două săli ale muzeului pentru a vedea imagini cu Sistemul solar, pentru a afla și alte informații.

La plecare, am fost invitați să mai venim, în serile cu cer senin, să vedem Luna, planetele și alte obiecte cerești, stele duble, roiuri stelare.

Pe tot parcursul zilei ne-au fost alături Claudiu și Ioana de la Asociația Prietenii Tăi. Ne-am jucat în autocar, dar și afară, am servit masa, am primit baloane, ne-au ajutat, ne-au supravegheat și le mulțumim.

Finica Rotaru

Profesor pentru învățământul primar

Liceul Teoretic Jean Monnet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: