S-a încheiat un vis frumos: De-a arhitectura Mini

IMG_0506

Au trecut trei ani. Nici nu știu când s-au scurs. Fiecare an a avut fermecul lui dar, ultimul parcă a avut ceva aparte.

În primul rând, am avut doi prieteni minunați: arh. Florin Enache și arh. Micaela Borborici.

În al doilea rând, prin activitățile desfășurate, fideli în continuare poveștilor în care cred, copiii și-au manifestat curiozitatea pentru structuri geometrice din mediul natural și construit, și-au exprimat ideile prin realizarea unor produse creative, utilizând materiale și instrumente la îndemână ( hârtie, plastilină, materiale textile,…) și tehnici specifice artelor și arhitecturii.

Par lucruri serioase, pentru oameni mari: identificarea intuitivă a unor caracteristici ale mediului construit care sunt determinate de caracteristicile locuitorilor acestora; identificarea intuitivă a unor noțiuni specifice arhitecturii și urbanismului. Le-am realizat relativ ușor, pentru că am desfășurat activitățile jucându-ne individual, în perechi sau pe grupe, realizând mici machete pentru îmbunătățirea vederii în spațiu și a dimensionării corecte.

Iată câteva din proiectele realizate în acest an școlar:

Casa

 

Căsuța din cartofi

 

Căsuța păsărelelor

Căsuța supererou

Machete realizate individual sau pe grupe

Provocarea a venit aproape de sfârșitul anului școlar când am aflat că rebuie să realizăm lucrarea  de final de an, o machetă comună care să reprezinte o așezare umană, la care fiecare să-și aducă contribuția, fiind inspirată din caracteristicile locurilor și personajelor din poveștile noastre. Și iar am început să scriem povești, care de care mai interesante. Când au fost terminate, fiecare copil și-a prezentat povestea în fața celor prezenți. Să vezi discuții, schimburi de păreri, completări…Sorții au fost de partea lui Sabin. Povestea lui a fost cea mai interesantă. Și-a imaginat un oraș în trei etape, prezentând evoluția de la sat- mic orășel în devenire, la cea de oraș actual, terminând cu orșul verde- orașul naturii.

Activitățile premergătoare construirii machetei au fost organizate potrivit învățării experențiale, urmând structura observ și analizez, construiesc și prezint. S-a acordat o atenție deosebită punerii în practică a achizițiilor dobândite, exersării lucrului în echipă sau individual, în vederea realizării proiectului comun și prezentării acestuia. Discuțiile sub îndrumarea Micaelei s-au finalizat cu formarea grupelor de lucru, cu stabilirea rolului fiecărui membru al echipei și asumarea responsabilităților. S-a insistat pe comunicare, negociere, cooperare.

OrasulNaturii_NaghiSabin

A sosit și ziua prezentării machetei, eveniment ce a avut loc la Universitatea de Arhitectura din București.

Mai întâi am vizitat expoziția cu machetele realizate de către cei care au urmat cursul De-a arhitectura Mini sau De-a arhitectura în orașul meu.

După ce am ascultat prezentarea machetei altei grupe,  a venit rândul nostru să arătăm ce am lucrat. Ne-am descurcat de minune. I-am impresionat pe cei prezenți prin claritatea exprimării, prin felul în care am argumentat sau am răspuns la întrebări.

A fost rezultatul unei munci susținute, care a valorificat experiența dobândită în cei trei ani de arhitectura- mini. Am reușit să demonstrăm că toate activitățile desfășurate au fost punctul de sprijin al unor achiziții complexe, în contexte ale vieții reale, au susținut motivația și interesul elevilor pentru aceste ore, s-a pus accent pe dimensiunea integrată a cunoașterii.

Le mulțumim celor care ne-au fost alături și ne-au îndrumat: Florin și Micaela.

NLAO0540

Finica Rotaru

Profesor pentru învățământul primar

Liceul Teoretic Jean Monnet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: